Rensing av fett / fettrens

Rensing av fett / fettrens

Problemet:


Fett i kjøkkenavtrekk.
Fett i kjøkkenavtrekk medfører stor brannfare med risiko for rask brannspreding i ventilasjonsanlegget i hele bygningen. Fett i ventilasjonsanlegget er svært uhygienisk, medfører redusert effekt og forhindrer service og vedlikehold.

Matos inneholder ofte kondensert fett som går over i fast form ved avkjøling. Fettet fester seg til alle overflater i et kjøkkenavtrekk. Over tid vil overflater i filter, spjeld, motor/vifte og kanaler og fettavtrekk belegges med fett. Fettlaget vil over tid «herde» og danner et hardt, tilnærmet forstenet belegg.

Rengjøring:


Eneboliger og leiligheter
Mindre kjøkkenavtrekk (i eneboliger og leiligheter) er sjelden eller aldri tilrettelagt for rengjøring/rens av fett. Det er bare adkomst via filterplasseringen som muliggjør rengjøring av filter og til en viss grad motor og vifte. Kanalen er ikke tilgjengelig for grundig rengjøring av fett.

Mekanisk rensing med børster som er den meste effektive rensemetoden til å rense andre deler av ventilasjonsanlegg vil bare fjerne det myke fettet, men klarer ikke å børste ut det fettet som er blitt hardt i kanalen.

Teoretisk sett kan man rense fettavtrekk i mindre anlegg med tørrisblåsing, men det vil bli uforholdsmessig dyrt (det vil koste mer enn å kjøpe et helt nytt anlegg). Luftekanalen fra vifte til anlegg/viftehus/ut bør derfor skiftes med noen års mellomrom. Kostnaden for utskifting er minimal sammenlignet med kostnaden for tørrisrensing.

Storkjøkken / restaurantkjøkken
Det finnes flere alternative rensemetoder:
  • manuell nedskraping av fettet
  • rengjøring med kjemikalier
  • høytrykksrensing med varmt vann/damp
  • tørrisblåsing

Den mest effektive-, miljøvennligste og billigste metoden er rensing med tørris. Tidsforbruket er vesentlig mye mindre enn når man bruker andre metoder som manuell nedskraping som er mannskaps- og svært tidskrevende. Oftest blir fettkanal og hette helt rene som et resultat av fettrens med tørris. Metoden er miljøvennlig og det blir ikke fettsøl etter rens ettersom man suger ut alt avfall/fettforurenset is med avtrekksvifte utstyrt med fettfilter.

Det er noen ganger nødvendig å bruke en kombinasjon av forskjellige rensemetoder for å få renset alt fett ut av kanalene.

Du kan lese mer om fettrensing med tørris her.

Det hender at det ikke er tilrettelagt for rengjøring av ventilasjonskanaler og kjøkkenavtrekk -  og fettavtrekk i storkjøkken, og man må derfor først montere inspeksjons/renseluker.

Kommende kurs

Videregående lydighetskurs

Starter 09.04.2018 - Varighet 5 dager
Videregående lydighetskurs, 5 kurskvelder over 10 uker. Maks 6 ekvipasjer, observatører er ønskelige til å delta på kurset.

Les mer..


Grunnkurs

Starter 04.04.2018 - Varighet 9 dager
Grunnkurset bygger videre på valpekurset. Hver kurskveld jobber deltakerne med kontakt. Dere lærer hvordan og hvorfor vi deler opp en øvelse i flere deler - momenter. Aktiv lek er viktig uansett alder, slik at leken kan bli belønning og motivasjon for hunden.

Les mer..


Bronsemerkekurs i lydighet

Starter 04.04.2018 - Varighet 9 dager
Dette kurset tar for seg de sju øvelsene som ”Bronsemerkeprøven” består av. For å få best mulig utbytte av dette kurset bør man allerede ha opparbeidet god kontakt med hunden, jobbet aktivt med ros, belønning og ha øvelsen ”sitt” inne. Det er også en fordel å være godt på vei med øvelsen ”på plass”. Har man gjennomgått valpekurs og grunnkurs eller tilsvarende, har man et godt utgangspunkt for dette kurset.

Les mer..


Valpekurs

Starter 04.04.2018 - Varighet 9 dager
På valpekurset legges grunnlaget for all videre trening med valpen. Kursdeltakeren lærer å leke med valpen for å skape nærhet og god kontakt. Det er viktig å finne en "super" leke og/eller godbit som får valpen motivert til å gjøre det hundeføreren ønsker.

Les mer..


Kommende treninger

20.03.2018 - Tirsdagstrening, kl. 18:30
!! UTGÅR GRUNNET ÅRSMØTE !!
Instruktør: Lene Kleven
Vert: Vivi Kleven

27.03.2018 - Tirsdagstrening, kl. 18:30
!! UTGÅR PGA PÅSKEFERIE !!

03.04.2018 - Tirsdagstrening, kl. 18:30
Instruktør: Kristin Sønsteng Øydvin
Vert: Rita Kleven

10.04.2018 - Tirsdagstrening, kl. 18:30
Instruktør: Hilde Lundgren
Vert: Rolf Hovik

17.04.2018 - Tirsdagstrening, kl. 18:30
Instruktør: Toril Løken
Vert: Lene Kleven

24.04.2018 - Tirsdagstrening, kl. 18:30
Instruktør: Solveig Bjørnholt
Vert: Tor Ole Grønvoll

01.05.2018 - Tirsdagstrening, kl. 18:30
Instruktør: Vigdis Ingjer
Vert: Karen Aarseth

08.05.2018 - Tirsdagstrening, kl. 18:30
Instruktør: Heidi Støkkebo
Vert: Mette Teigen

  • Abonner på vårt nyhetsbrev
Abonner på vårt nyhetsbrev for å motta tilbud på kurs og nyttig informasjon
* Påkrevet felt
Våre støttespillere